+36 30 526 8053

info@zselicvolgy.hu

Zselicvölgy szabadidőfarm

Látnivalók

Aktív kikapcsolódás a Zselicben

Körülölel a természet

A Zselic páratlan természeti környezetben terül el, így az esztendő bármely szakaszában is látogattok el hozzánk, mindig tartalmas és aktív kikapcsolódási lehetőségek tárháza vár rátok. Az alábbiakban csokorba szedtünk néhány tippet, hogy merrefelé kezdjétek meg kalandozásotokat.

Csodaszép mésztufahasadék

KAPOSGYARMAT

A Zselic turistatérképe is jelzi a Kaposgyarmat község határában megbúvó, védett területté nyilvánított cseppköves mésztufahasadékot. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen ez az egyik legszebb, ilyen természeti képződmény a tájegységben. Kaposgyarmat igazán jó választásnak bizonyulhat, hiszen több turistaútvonalon is megközelíthető: a zöld turista sáv-jelzés áthalad az alig 150 lelkes kis falun, míg a kék sáv, tehát a Dél-dunántúli Kéktúra nem messze tőle délről közelíti meg a területet. Utóbbi később Simonfa irányába kanyarodik el.

A tiszta vízű Csepegő-kő forrás

GÁLOSFA

A víz minden élet forrása, ezt az állítást bizonyítja a következő ajánlásunk is. A Zselic legifjabb – körülbelül 20 és fél kilométer hosszú – turistaútja Gálosfát, Kaposgyarmatot, Hajmást és Gödrét köti össze. Az útvonal különlegessége, hogy a térképen egy szívet formál. Egyik közkedvelt látványossága a tiszta vízéről, valamint cseppköveiről híres Csepegő-kő forrás. Ez a nem mindennapi látványosság, egy eldugott szurdokvölgyben található Gálosfa térségében. A forrásvíz a sziklában talált utat magának és innen táplálja a belőle kiinduló kis patakot.

Családi kaland - a Bőszénfai szarvasfarm

WWW.SZARVASFARM.KE.HU

A páratlan hangulatú zselici dombok között fekvő kis falu, Bőszénfa ad otthont a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának, azon belül is a  Vadgazdálkodási Tájközpont, a több mint 2 évtizedes múltra visszatekintő, főként gímszarvasokkal foglalozó komplexumának. A vadtenyészet mára Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet. A szarvasfarm különleges programjai közé tartozik a szarvasok közötti séta, amely a kicsiknek és nagyoknak is életre szóló élményt nyújt.

Velünk élő ősök a szennai skanzenben

WWW.SZENNA.HU

A szennai skanzen – a falusi turizmus paradicsoma – Kaposvártól 8 kilóméterre található. Ezen a különleges atmoszférájú helyen az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre egy élő faluban létrejött falumúzeum. Az ide látogatók megismerhetik Belső-Somogy és a Zselicség sajátos népi építészetének, lakáskultúrájának és életmódjának bemutatása. A múzeum területén található Somogy megye egyik legszebb és legkedveltebb műemléke, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom.

Aktív kikapcsolódás a Kaposvári Virágfürdőben

WWW.VIRAGFURDO.HU

A Kaposvári Virágfürdőben találkozik a sokoldalú élményfürdőzés, frissítő szaunavilág, a komplex gyógyászati, valamint a magas színvonalú uszodai- és strandszolgáltatás. A Virágfürdő a vízi élmények tárházát kínálja kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Maga a stílus, a Rippl-Rónai Villa

WWW.SMMI.HU

A művészetek kedvelői is találnak maguknak a Zselicben felfedezni váró műalkotásokat. Rippl-Rónai József, a stílusújító modern festészet magyarországi meghonosítója 1908-ban vásárolta meg a Róma-villát, mely haláláig lakhelyéül szolgált. A parkkal övezett, hatszobás emeletes történelmi fontosságú villa színpompás, dekoratív képek, a kukoricás-stílus létrejöttének színtere volt. Az eredeti bútorokkal és több mint kilencven műalkotással berendezett múzeum gazdag betekintést nyújt a művész minden festői korszakába.

Éjszakai kalandok a Zselici Csillagparkban

WWW.ZSELICICSILLAGPARK.HU

Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el a „nemzetközi csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet. A világon kevés olyan hely van, ahonnan a varázslatos csillagokkal pislákóló égbolt, valamint a Tejút zavaró, mesterséges fények nélkül látható. A Zselic egyike azon kevés helynek a világon, ahol a sötétségbe burkolódzó éjszakai égbolt természetes állapotában megcsodálható. Ne habozz, várnak a csillagok, közelebb vannak, mint gondolnád!